Reglene er kompliserte, og mange er ikke klar over at vedtaket, og fastsettelse av stønad, beror på skjønn. Vi tilbyr bistand av kompetent advokat, som uansett har dine interesser for øye. Be om advokatbistand fra Activ Advokater – da får du hjelp av spesialist.
Arbeidstakere, studenter, selvstendig næringsdrivende og arbeidsledige kan ha rett til arbeidsavklaringspenger. Mange som mottar økonomisk sosialhjelp, eller får dekket utgifter til livsopphold av andre, har etter vår erfaring rett til arbeidsavklaringspenger. Helseproblemer har medført at du aldri har kommet deg inn i eller har klart å være i arbeid.
Har du mottatt sykepenger, og NAV dermed har akseptert at du er arbeidsufør, hender det allikevel at NAV gir avslag på videre ytelse i form av arbeidsavklaringspenger. Ofte ser vi personer få avslag med henvisning til at arbeidsevnen ikke anses nedsatt «i ethvert arbeid» eller til at «arbeidsuførhet ikke er tilstrekkelig dokumentert». Arbeidsavklaringspenger skal sikre deg midler til å leve av i perioder du er arbeidsufør og har behov for medisinsk behandling eller arbeidsavklaring.
Rett til arbeidsavklaringspenger er ikke knyttet til hvilken diagnose som er satt, men til om funksjonsevnen din er tilstrekkelig nedsatt på grunn av sykdom. Et vedtak om arbeidsavklaringspenger inneholder viktige begreper som er avgjørende for utbetalingen: Er virkningstidspunktet og beregningstidspunktet riktig fastsatt? Vår erfaring er at feil vanligvis blir avdekket ved at en erfaren trygderettsadvokat går gjennom saken.
En erfaren advokat som kan påpeke svakheter i NAV sin argumentasjon, både når det gjelder anvendelse av rettsregler og vektlegging faktiske opplysninger, kan da være avgjørende.
Arbeidsavklaringspengene utgjør 66 prosent av inntektsgrunnlaget. Størrelsen på arbeidsavklaringspengene avhenger blant annet av:
Arbeidsavklaringspenger beregnes per dag og gis for fem dager per uke.
Utgiftene til advokatbistand i klage- og ankesaker kan i visse tilfeller dekkes av ordningen med fri rettshjelp. Det er en forutsetning at du har inntekt og formue under visse grenser.
For tiden er inntektsgrensen brutto kr 350.000 for enslige og samlet brutto kr 540.000 for gifte/samboere. Formuesgrensen er netto kr 150.000, men det kan ses bort fra formue som knytter seg til din bolig og oppsparte midler på BSU.
Den som innvilges fri sakførsel av Trygderetten, skal også betale en egenandel dersom vedkommende har en bruttoinntekt på minst kr 100.000 per år, og egenandelen utgjør i disse tilfellene 25 prosent av utgiftene (maks 8 ganger salærsatsen ca kroner 9000).
Du finner ytterligere informasjon på statsforvalterens nettsider: statsforvalteren.no
Har du ikke rett på fri rettshjelp kan vi tilby fast forhåndspris.
Postboks 49
5341 Straume
Vestland
Kontaktinformasjon