Reglene er kompliserte, og mange er ikke klar over at fastsettelse av stønaden beror på skjønn. Vi tilbyr bistand av kompetent advokat, som uansett har dine interesser for øye. Be om advokatbistand fra Activ Advokater – da får du hjelp av spesialist.
Forskjellen mellom å motta minste uføretrygd og uføreytelse som ung ufør er stor, og vil utgjøre et betydelig beløp frem til pensjonsalder. Også i tilfeller hvor alvorlig sykdom er oppstått i ung alder avslår NAV ung ufør ytelse. NAV må avgjøre når inntektsevnen din ble varig nedsatt (uføretidspunktet), og er dette fastsatt til etter du fylte 26 år vil du få avslag. Vi ser at forsøk på skolegang og arbeid før fylte 26 år blir brukt som argument for at arbeidsuførhet oppsto senere, selv om reglene tilser at mislykkede forsøk ikke skal få betydning. Ofte må uføretidspunktet fastsettes skjønnsmessig. Vår erfaring er at feil ikke blir avdekket før en erfaren trygderettsadvokat har gått gjennom saken.
I andre tilfeller avslår NAV ung ufør ytelse med henvisning til diagnosen som er satt ikke er tilstrekkelig alvorlig. Innenfor samme diagnose kan imidlertid sykdommen ha ulik alvorlighetsgrad, og dette er viktig å belyse. Ved flere diagnoser må de ulike sykdommer og plager vurderes i sammenheng. Fremkommer nye medisinske opplysninger om sykdommen din etter at klagefristen er utløpt, kan du kreve vedtaket omgjort etter forvaltningsloven § 35.
En erfaren advokat som kan påpeke svakheter i NAV sin argumentasjon, både når det gjelder anvendelse av rettsregler og vektlegging faktiske opplysninger, kan da være avgjørende.
Hvis du har fått innvilget rettigheter som «ung ufør», vil uføretrygden bli beregnet etter egne regler hvis det gir deg en høyere uføretrygd. Unge uføre er sikret en høyere minstesats enn andre. Ordinær sats for ung ufør (lever sammen med ektefelle, partner eller samboer) er 2,66 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Høy sats for ung ufør (enslig uføretrygdet) er 2,91 ganger grunnbeløpet i folketrygden.
Utgiftene til advokatbistand i klage- og ankesaker kan i visse tilfeller dekkes av ordningen med fri rettshjelp. Det er en forutsetning at du har inntekt og formue under visse grenser.
For tiden er inntektsgrensen brutto kr 350.000 for enslige og samlet brutto kr 540.000 for gifte/samboere. Formuesgrensen er på netto kr 150.000, men det kan ses bort fra formue som knytter seg til din bolig og oppsparte midler på BSU.
Den som innvilges fri sakførsel av Trygderetten, skal også betale en egenandel dersom vedkommende har en bruttoinntekt på minst kr 100.000 per år, og egenandelen utgjør i disse tilfellene 25 prosent av utgiftene (maks 8 ganger salærsatsen ca kroner 9000).
Du finner ytterligere informasjon på statsforvalterens nettsider: statsforvalteren.no
Har du ikke rett på fri rettshjelp, kan vi tilby fast forhåndspris.
Postboks 49
5341 Straume
Vestland
Kontaktinformasjon